Η urbana είμαστε μία ομάδα από αρχιτεκτόνισσες, κοινωνικές επιστημόνισσες, πολιτικές επιστημόνισσες και παιδαγωγούς που λειτουργεί από το 2019 ως Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), με έδρα την Αθήνα.
Όραμα
Οραματιζόμαστε πόλεις που φροντίζουν τις διαφορετικές μας ανάγκες, γειτονιές ανοιχτές και συμπεριληπτικές, με ανθρώπους που συμμετέχουν και συνεργάζονται για την ευημερία των κοινοτήτων τους.
Αποστολή
Αποστολή μας είναι η διασφάλιση του δικαιώματος στην πόλη για όλες, όλους και όλα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε κοινωνικές ομάδες, οι οποίες παραδοσιακά συμμετείχαν λιγότερο στον σχεδιασμό του χώρου και στα κέντρα λήψης αποφάσεων, όπως είναι μεταξύ άλλων οι γυναίκες, τα παιδιά και τα άτομα της τρίτης ηλικίας.
Σκοποί
- Αναδεικνύουμε την έμφυλη διάσταση του αστικού σχεδιασμού
- Υποστηρίζουμε τη συμμετοχή των κοινοτήτων στον (ανα)σχεδιασμό των γειτονιών τους
- Δημιουργούμε διαύλους συνεργασίας μεταξύ πολιτών και τοπικών φορέων
- Σχεδιάζουμε τις πόλεις μας από την οπτική του φύλου
Αξίες
Συμπερίληψη
Για να αναγεννήσουμε τις πόλεις μας χρειάζεται να συνεργαστούμε. Ως URBANA στοχεύουμε στη δημιουργία ενός πλαισίου χωρίς αποκλεισμούς, όπου παρέχονται ίσες ευκαιρίες και δίνεται η δυνατότητα σε άτομα από διαφορετικά υπόβαθρα και ταυτότητες να αναλάβουν δράση και να εκφράσουν τις ανάγκες και τις επιθυμίες τους στην πόλη.
Συμμετοχή
Εάν θέλουμε οι αστικές παρεμβάσεις μας να είναι κοινωνικά βιώσιμες, να έχουν διάρκεια και πραγματικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, χρειάζεται να προέρχονται από συμμετοχικές διαδικασίες. Στην URBANA σχεδιάζουμε συμμετοχικές μεθοδολογίες και εργαλεία με διεπιστημονικό τρόπο. Ο συμμετοχικός αστικός σχεδιασμός είναι μια νέα προσέγγιση για την αστική ανάπλαση στο ελληνικό πλαίσιο, γι’ αυτό εστιάζουμε πολύ στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τα οφέλη του.
Φεμινισμός
Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι οι κύριες πάροχοι μη αμειβόμενης εργασίας φροντίδας (φροντίδα παιδιών, ηλικιωμένων, νοικοκυριό κ.λπ.). Σύμφωνα με έρευνες, στην Ελλάδα οι γυναίκες αφιερώνουν περίπου 4 φορές περισσότερο χρόνο από τους άντρες σε εργασίες φροντίδας (ΕΛΣΤΑΤ, 2017). Αυτού του είδους οι εργασίες/αρμοδιότητες δημιουργούν διαφοροποιημένες ανάγκες και επιθυμίες από τον αστικό χώρο. Ωστόσο, οι ανάγκες και οι επιθυμίες των γυναικών δεν λήφθηκαν υπόψη όταν σχεδιάστηκαν οι πόλεις μας, περιορίζοντας έτσι την πρόσβασή τους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη (World Bank, 2020). Η οπτική του φύλου στον αστικό σχεδιασμό θέτει την καθημερινότητα των ανθρώπων στο επίκεντρο των αστικών αναπλάσεων. Μέσω του φεμινισμού και της διαθεματικότητας, λαμβάνονται επίσης υπόψη οι ανάγκες και άλλων ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.