Ο κύκλος εργαστηρίων “Ο δημόσιος χωρος της Αθήνας από την οπτική του φύλου: Ομάδες Μεικτές” (Urbana.Urbano) επαναλήφθηκε φέτος για δεύτερη συνεχή χρονιά! Στον β’ κύκλο εργαστηρίων συμμετείχαν 20 άτομα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, αλλά και από άλλα επιστημονικά πεδία (αρχιτεκτονική, νομική, ιστορία, παιδαγωγικά κ.ά.). Συμμετείχαν επίσης 7 εθελόντριες του περσινού κύκλου εργαστηρίων, οι οποίες συνέβαλαν και υποστήριξαν σημαντικά τη διεξαγωγή των δράσεων.
Στόχοι του προγράμματος είναι να επανεξετάσουμε δομές και χαρακτηριστικά των δημόσιων χώρων της Αθήνας, μέσα από το πρίσμα του φύλου και της καθημερινής ζωής, αλλά και να αναπτύξουμε προτάσεις για τον μετασχηματισμό των χώρων αυτών.
Πού νιώθουμε άνετα; Πού νιώθουμε ασφαλείς; Τι κριτήρια θέλουμε να πληρούν οι δημόσιοι χώροι της πόλης μας;
Το 1ο εργαστήριο του φετινού κύκλου, καταφέραμε να το υλοποιήσουμε διά ζώσης και μας έδωσε μεγάλη έμπνευση για τη συνέχεια. Στο 1ο εργαστήριο περιηγηθήκαμε στην περιοχή γύρω από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και συζητήσαμε τις εμπειρίες μας για τον χώρο της πόλης. Άγνωστες και άγνωστοι ακόμη μεταξύ μας, είδαμε ότι μοιραζόμαστε κοινές ανάγκες και επιθυμίες.
Στα επόμενα εργαστήρια (που πραγματοποιήθηκαν φέτος διαδικτυακά) είχαμε την ευκαιρία να αναλύσουμε και να οργανώσουμε την εμπειρική μας γνώση με βάση συγκεκριμένο θεωρητικό υπόβαθρο, εργαλεία και μεθόδους. Μαζί, αλλά και από μακριά, αναλύσαμε τις γειτονιές μας και κάναμε προτάσεις γι’αυτές με τη βοήθεια δεικτών που βασίζονται στην οπτική του φύλου και τις αρχές του φεμινιστικού αστικού σχεδιασμού.
Με την ολοκλήρωση των εργαστηρίων οι συμμετέχοντες/ουσες μοιράστηκαν τις εμπειρίες και καταγραφές τους διαδικτυακά με την υπόλοιπη ομάδα. Συγκέντρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε έναν συλλογικό διαδικτυακό χάρτη, ενώ παράλληλα έκαναν στοχευμένες χωρικές προτάσεις που θα μπορούσαν να λύσουν προβλήματα που εντόπισαν στις γειτονιές τους. Πιο συγκεκριμένα, αξιολόγησαν τις γειτονιές τους (γειτονιές 11 Δήμων της Αττικής) με τη χρήση εργαλείων και μεθόδων με τα οποία εξοικειώθηκαν κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων. Το υλικό που παράχθηκε (21 αναλύσεις γειτονιών) το συγκεντρώσαμε και μπορείτε να το βρείτε εδώ σε μορφή ebook.
Το πρόγραμμα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την αρχιτεκτονική κολεκτίβα Equal Saree (Βαρκελώνη, Ισπανία). Τελεί υπό την χρηματοδότηση και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υποστήριξη του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου.
Περιοχή: ευρύτερη περιοχή Πάντειου Πανεπιστημίου (Καλλιθέα, Νέος Κόσμος, Κουκάκι) & διαδικτυακά εργαστήρια
Διάστημα: Νοέμβριος 2020
Συμμετείχαν: 20 συμμετέχουσες/οντες
Χρηματοδότηση & Αιγίδα: Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Με την υποστήριξη του Εργαστηρίου Σπουδών Φύλου του Παντείου Πανεπιστημίου
Έργο σε συνεργασία με Equal Saree