GreenInCities

Πώς φανταζόμαστε το μέλλον στις πόλεις μας; 

Τι ρόλο επιλέγουμε να έχει η φύση στις γειτονιές μας; 

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα GreenInCities θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη να δοθεί ξανά αξία και χώρος στη φύση μέσα στις πόλεις μας μέσα από διαδικασίες “επαναφυσικοποίησης” (renaturalization processes). Η ανάδειξη του πρασίνου και της φύσης μέσα στις πόλεις ξεκινάει με την αναγνώριση της αλληλεξάρτησης ανθρώπων και φύσης και την αναγκαιότητα να βρίσκεται όλο το οικοσύστημα (άνθρωποι, ζώα, φυτά) σε ισορροπία.

Το GreenInCities, με άξονα την υλοποίηση του ευρωπαϊκού οράματος για κλιματικά ουδέτερες πόλεις μέχρι το 2030, φέρνει την καινοτομία μέσα από την επαναδιεκδίκηση του φυσικού στοιχείου. Η κλιματική κρίση, η ρύπανση, η επιβάρυνση της υγείας των ανθρώπινων και μη ανθρώπινων όντων καθώς και η διατάραξη των τοπικών οικοσυστημάτων αποτελεί τη βάση των παρεμβάσεων που πρόκειται να γίνουν σε 11 Ευρωπαϊκές πόλεις.

Ανάμεσα στις 11 ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στο πρόγραμμα βρίσκονται 5 Leader Cities: Αθήνα (Ελλάδα), Βαρκελώνη (Ισπανία), Ελσίνκι (Φινλανδία), Πράτο (Ιταλία), Νόβα Γκορίτσα (Σλοβενία), και 6 Follower cities: Μπίρστονας (Λιθουανία), Κορκ (Ιρλανδία), Χερσόνησος (Ελλάδα), Ματουζένιος (Πορτογαλία), Πετς (Ουγγαρία) και Ρέικιαβικ (Ισλανδία). 

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των κατοίκων των πόλεων αυτών καθώς και μία νέα βιώσιμη προσέγγιση στην επανενσωμάτωση του φυσικού στοιχείου στις πόλεις με τρόπο που να προάγει την συνύπαρξη ανθρώπινων και μη ανθρώπινων όντων. Τα παραπάνω θα πραγματοποιηθούν μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες με την άμεση εμπλοκή των κοινοτήτων και ιδίως πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων που πλήττονται περισσότερο από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής (π.χ παιδιά, άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, γυναίκες κ.ά.). Οι παρεμβάσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του GreenInCities βασίζονται στη φύση (Nature based Solutions), ενώ εμπνέονται και ακολουθούν τις αρχές του Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους (βιωσιμότητα, συμπερίληψη, ομορφιά) και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal). 

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του GreenInCities πρόκειται να γίνουν: 

  • έρευνες και συλλογή στοιχείων σε σχέση με την χλωρίδα και την πανίδα επιλεγμένων περιοχών μελέτης στις 11 πόλεις, 
  • μελέτες σχετικά με τον έμφυλο αντίκτυπο της περιβαλλοντικής κρίσης και την ζητήματα περιβαλλοντικής ηθική, 
  • συμμετοχικά εργαστήρια ανάπτυξης προτάσεων για επιλεγμένους πράσινους χώρους στην κάθε πόλη, και 
  • χωρικές παρεμβάσεις στις 11 πόλεις, οι οποίες θα έχουν ως στόχο την επανένταξη και ανάδειξη φυσικών στοιχείων εντός του αστικού περιβάλλοντος. 

Η URBANA είναι υπεύθυνη για τη δημιουργία του εγχειριδίου Ηθικής και Αξιών του GreenIn Cities (D1.7 Values and Ethics Handbook), το οποίο πρόκειται να λειτουργήσει ως θεματοφύλακας του οράματος του προγράμματος καθώς εφαρμόζονται όλες οι φάσεις του στις 11 πόλεις από τους 30 συνεργαζόμενους φορείς. Στη συνέχεια, πρόκειται να δημιουργήσει το Πλάνο Συμπερίληψης (D7.4 Inclusion Plan), το οποίο θα αποτελέσει ένα εργαλείο εφαρμογής συμπεριληπτικών πρακτικών σε όλες τις φάσεις του προγράμματος. Για να γίνει αυτό, θα υλοποιηθούν εργαστήρια με τις 11 πόλεις και τους συνεργαζόμενους φορείς του προγράμματος, ώστε να γίνει ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σε σχέση με τις θεματικές που αφορούν τη συμπερίληψη σε συνάρτηση με το περιβάλλον.

Θέλετε να ενημερώνεστε για τα τελευταία νέα του GreenInCities;

Ανατρέξτε στην ιστοσελίδα του προγράμματος και ακολουθείστε μας στο Instagram και το LinkedIn!

HORIZON Europe project funded under the EU Cities Mission (GA ID: 101139730)

Διάστημα: Ιανουάριος 2024 – Δεκέμβριος 2027

Συμμετέχουν: 11 ευρωπαϊκές πόλεις και 19 συνεργαζόμενοι φορείς

Το έργο εντάσσεται στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της έρευνας και της καινοτομίας “Ορίζων Ευρώπη” της ΕΕ, στο πλαίσιο της πρόσκλησης: HORIZON-MISS-2023-CLIMA-CITIES-01-01 – Δράσεις έρευνας και καινοτομίας για την υποστήριξη της υλοποίησης της αποστολής για το κλίμα, αστικό πράσινο και την πράσινη αστική αναγέννηση, ανθεκτικότητα και κλιματική ουδετερότητα.