Το 2018 ξεκινήσαμε τη συνεργασία μας με την ομάδα Equal Saree (Βαρκελώνη, Ισπανία) με στόχο τη μετάφραση του οδηγού “El pati de l’escola en igualtat” και την προσαρμογή του στις ανάγκες των ελληνικών δημοτικών σχολείων. Τον Φεβρουάριο 2019 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η καμπάνια crowdfunding που διοργανώσαμε και πλέον είναι διαθέσιμη η ελληνική έκδοση του οδηγού “Η σχολική αυλή, ένας χώρος ισότητας”.
Με τις Equal Saree μοιραζόμαστε κοινό όραμα και επεξεργαζόμαστε μεθοδολογίες για την εισαγωγή της οπτικής του φύλου και της συμπερίληψης στον σχεδιασμό των χώρων. Οι Equal Saree έχουν αναπτύξει τον οδηγό “El pati de l’escola en igualtat” για να βοηθηθούν οι σχολικές κοινότητες να επανεξετάσουν και να επανασχεδιάσουν τις αυλές μέσα από τη χρήση συμμετοχικών μεθόδων και εργαλείων. Στόχος είναι η προσέγγιση της ισότητας των φύλων μέσω της ανάπτυξης χωρικών ποιοτήτων της αυλής που να ανταποκρίνονται σε μία μεγαλύτερη ποικιλία αναγκών και επιθυμιών των παιδιών. Η μεθοδολογία που περιγράφηκε στον οδηγό χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για το πρόγραμμα “Empatitzem. Repensem l’ús dels patis escolars”, ένα πιλοτικό πρόγραμμα συμμετοχικού χωρικού μετασχηματισμού που εφαρμόστηκε σε 5 δημόσια σχολεία του δήμου Santa Coloma de Gramenet (Βαρκελώνη, Ισπανία) κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018. Ως αποτέλεσμα του προγράμματος, οι σχολικές αυλές έχουν πλέον αποκτήσει μια πιο δίκαιη κατανομή των χώρων, έχουν αυξηθεί οι περιοχές χαλάρωσης, έχει επιτευχθεί καλύτερη χρήση του υπάρχοντος χώρου και μεγαλύτερη ποικιλία στις επιλογές των παιχνιδιών και των δραστηριοτήτων.
Τον Δεκέμβρη του 2018 σε συνεργασία με τις Equal Saree ξεκινήσαμε μία διαδικτυακή καμπάνια χρηματοδότησης (crowdfunding) με στόχο τη συλλογή των απαραίτητων πόρων για τη μετάφραση και την προσαρμογή του οδηγού στα ελληνικά (αλλά και στα αγγλικά και τα ισπανικά). To crowdfunding είχε μεγάλη απήχηση (συνέβαλαν περισσότερα από 160 άτομα και φορείς από όλο τον κόσμο) με αποτέλεσμα, τον Φλεβάρη του 2019 να έχει συγκεντρωθεί το απαραίτητο ποσό για να προχωρήσουμε στη μετάφραση και προσαρμογή του οδηγού και στα ελληνικά και τις ανάγκες των ελληνικών δημοτικών σχολείων.
Η ελληνική έκδοση του οδηγού έχει πλέον ολοκληρωθεί και είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα μας εδώ.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το crowdfunding που διοργανώσαμε στην πλατφόρμα Goteo, επισκεφτείτε τη σελίδα: https://el.goteo.org/project/inclusive-schoolyards