Οι σύγχρονες πόλεις έχουν σχεδιαστεί για να διευκολύνουν την παραγωγή κεφαλαίου, ενώ θέτουν στο περιθώριο και υποτιμούν άλλες βασικές ανάγκες που έχουμε ως άτομα. Η Εύα Γρηγοριάδου, ιδρύτρια της ερευνητικής ομάδας URBANA, μιλάει για το πώς μια φεμινιστική οπτική μπορεί να μας βοηθήσει να επανεξετάσουμε και να επανασχεδιάσουμε τις πόλεις μας, θέτοντας τις διαφορετικές μας καθημερινότητες στο επίκεντρο του αστικού σχεδιασμού.
Η Εύα Γρηγοριάδου σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πολυτεχνείο Κρήτης (2013) και στη συνέχεια παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα “International Cooperation, Sustainable Emergency Architecture” στο Universitat Internacional de Catalunya (2016) στη Βαρκελώνη. Είναι υποψήφια διδακτόρισσα στο Τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου Κρήτης και η έρευνά της στοχεύει στην ανάδειξη της οπτικής του φύλου για τον αστικό σχεδιασμό και στη δημιουργία συμμετοχικών και συμπεριληπτικών διαδικασιών παραγωγής του χώρου.
Το 2019, η Εύα ίδρυσε την ερευνητική URBANA, η οποία αποτελείται από αρχιτεκτόνισσες και κοινωνικές και πολιτικές επιστημόνισσες. Η ομάδα οραματίζεται πόλεις χωρίς αποκλεισμούς που ανταποκρίνονται στις διαφοροποιημένες ανάγκες και επιθυμίες των κατοίκων τους και όπου όλες/-οι/-α αισθανόμαστε άνετα και ασφαλείς.
Η παραπάνω ομιλία δόθηκε στο πλαίσιο της ανεξάρτητης διοργάνωσης TEDxΑthens (Μάιος 2022).